Volitve v župnijski pastoralni svet

Župnijski pastoralni svet (ŽPS) je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje in preverja izvajanje pastoralnega dela v župniji. ŽPS obravnava vprašanja, ki so povezana z verskim življenjem in pastoralnim delovanjem župnije, pripravlja predloge in sklepe ter skrbi za njihovo uresničevanje. Naloge sveta se nanašajo na skupno življenje župnijskega občestva, oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost v župniji.

V naši župniji ŽPS sestavljajo člani po službi (župnik, diakon, pred- stavnik gospodarskega sveta in ključarjev), voditelji oz. predstavniki skupin (zborov, zakonskih skupin, Karitas, mladih ...), predstavniki sosesk oz. naselij (Sostro in Zavoglje, Zadvor, Dobrunje, Sadinja vas, Češnjice in Zagradišče, Podmolnik, Podlipoglav in Šentpavel) in pa ostali člani, ki jih imenuje župnik po svoji izbiri in tako spopolni sestavo ŽPS. Predstavnike skupin izberejo skupine same, na volitvah pa občestvo predlaga in izvoli predstavnike naselij.

Kdo je lahko član ŽPS? Vsak župljan, ki je dopolnil 16 let, je prejel zakramente uvajanja (sv. krst, sv. birma, sv. evharistija) in je v polnem občestvu s Katoliško cerkvijo ter ga odlikuje trdna vera, nravno življenje in razsodnost. Člani ŽPS se volijo za dobo 5 let. Člane ŽPS lahko predlaga in voli vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel zakramente uvajanja.

Z volitvami članov ŽPS bomo pričeli v nedeljo, 15. 3. 2020, ko boste lahko vzeli volilne lističe in nanje zapisali 3 kandidate iz svoje soseske: eno žensko, enega moškega in eno mlajšo osebo (od 16 let dalje). Volilne liste lahko izpolnite takoj (veroučna učilnica) ali jih oddate do naslednje nedelje, 22. 3. 2020.

Do volitev je še dovolj časa, da dobro razmislimo, koga iz naše soseske lahko predlagamo. Vsi lepo povabljeni, da sodelujemo pri tem dogodku in tako pokažemo odgovornost do naše župnije.