Prilagoditve navodil slovenskih škofov za župniji Javor in Sostro v času epidemije COVID-19

1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov. Vse svete maše bodo opravljene, kot smo bili dogovorjeni.

2. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov.

  • Med tednom je možno v župniji Sostro sveto obhajilo prejeti od 18.00 do 18.15. Ob nedeljah je možno v župniji Javor prejeti obhajilo ob 8.30 – 8.45; v župniji Sostro od 9.30 – 9.45 ter od 18.00 – 18.15. (Možne so tudi spremembe.)

  • Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

  • Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo.

  • Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).

  • Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.

  • V cerkev boste lahko vstopali skozi glavna vrata in cerkev zapustili skozi stranska vrata.

3. Cerkev v Sostrem bo odprta za osebno molitev v preddverju glavnih vrat vsak dan od 9.00 -18.00. Molivci naj upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.

4. Spovedovanje je možno po individualnem dogovoru z župnikom.

5. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.

6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.

7. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo.

8. Vsa župnijska srečanja (vse skupine) se izvajajo na daljavo. Skupine same poskrbijo za izvedbo srečanj.

9. Župnijska pisarna je po predhodnem dogovoru odprta le za tiste nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. Uradne ure v župnijski pisarni ostajajo iste (Javor: ponedeljek od 16.00 do 17.00; Sostro: torek od 8h do 9h in 15.30 do 16.30 ter petek od 15.30 do 16.30).

Za izdajanje takšnih ali drugačnih potrdil prosim, da prej pokličete, da boste v pisarni v času uradnih ur potrdilo samo prevzeli.

10. Datumska naročila svetih maš, prosim, uredite po telefonu v času uradnih ur. Dar za sveto mašo lahko s pripisom, za katero sveto mašo gre, potem pustite v nabiralniku.

11. Na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Prav tako ni dovoljena organizirana molitev vernikov. Blagoslovi pokopališč bodo opravljeni pri pokopališki kapeli oz. pri vhodu v cerkev. Verniki v domačem krogu molite za rajne (npr. rožni venec).

V cerkvi si lahko vzamete kuverte s spomini za rajne in jih oddate v nabiralnik župnišča.

12. Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Duhovnik med obiskom bolnika na domu nosi masko in si razkuži roke pred obiskom in po njem.

11. Obiski bolnikov za prve petke so dovoljeni.

Vabilo k molitvi

Vsi verniki povabljeni da okrepijo molitev za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce in blagoslov našega naroda ter konec pandemije.

Za dodatne informacije in pojasnila se lahko obrnite na: zupnija.sostro@gmail.com ali na 031 281 888

Aleš Tomašević, župnik