Naša župnija: navodila za ponovno vzpostavitev javnega bogoslužja

PONOVNA VZPOSTAVITEV JAVNEGA BOGOSLUŽJA V ŽUPNIJI SOSTRO V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Na podlagi navodil slovenskih škofov za vnovično vzpostavitev javnega bogoslužja in po posvetovanju z nekaterimi sodelavci vas prosim naslednje:

I. SVETA MAŠA

Svete maše naj se udeležujejo res samo zdrave osebe, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočam tudi sam, da bogoslužja še naprej spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje. Prav tako se sami preudarno odločite, ali se boste svete maše udeležili ali ne, skupaj z otroki ali brez njih …

Da ob nedeljah ne bo prevelike gneče, predlagam naslednji razpored udeležbe: sobotna večerna sveta maša – starejši oziroma rizične skupine, nedelja ob 7h – Šentpavel, Podlipoglav, Sadinja vas; nedelja ob 9h – Češnjice in Zagradišče, Sostro in Zavoglje, nedelja ob 19h – Zadvor, Dobrunje, Podmolnik.

Vstop v cerkev bo mogoč samo pri glavnih vratih, ki bodo stalno odprta, tako da bo čim manj dotikanja kljuk in odpiranja vrat.

Pri vhodu bo nameščeno razkužilo. Prosim, da si vsi, ki boste prišli v cerkev, razkužite roke. Pri tem aplikator na razkuževalni plastenki pritisnite s komolcem, ne z dlanjo. V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.).

V cerkvi in klopeh je potrebno ohranjati medsebojno varnostno razdaljo, zato bo vsaka druga vrsta prelepljena s trakom, da bo ostala prazna. Že sedaj vas prosim, da se ne jezite, če bo ravno vaša klop morala ostati prazna. Omejitev vsaj 1,5 metra ne velja za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu. Stranski kapeli bosta rezervirani za družine z majhnimi otroki. Učilnica in kor bosta med sveto mašo zaklenjena, saj bomo s tem lažje poskrbeli za razkuževanje osrednjega prostora.

V tem času bomo pri svetih mašah sodelovali z ljudskim petjem, ali pa nas bo diakon Tadej razveselil z igranjem na orgle. Za sodelovanje ministrantov prosim starše mlajših ministrantov, da ti ostanejo z njimi v klopeh.

Ker mora biti blagoslovljena voda v kropilnikih ob vstopu v cerkev umaknjena, bom ob nedeljah in praznikih pokrižanje z blagoslovljeno vodo nadomestil z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja.

Verniki boste lahko med mašo prejeli sveto obhajilo samo na roko, brez izjeme. Pred obhajilom, si lahko še enkrat razkužite roke z razkužilom, ki ste ga prinesli s seboj. Preden se boste obhajali, si s prosto roko odmaknete masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestite. Ko boste pristopali k obhajilu, prosim, upoštevajte medsebojno razdaljo!

Ko boste prihajali v cerkev in odhajali iz nje, prav tako upoštevate medsebojno razdaljo 1,5 metra. Ob koncu svete maše naj se k vratom pomikajo najprej verniki, ki so bližje izhodu, ter se čim prej oddaljijo od vrat, da ostalim omogočijo nemoten prehod.

Prosim vas, da se pred mašo in po njej ne zadržujete pred cerkvijo, ker se to šteje kot javni shod, zaradi česar na prostem maše niso dovoljene.

II. ZAKRAMENT SVETE SPOVEDI

Spovedovanje v spovednicah ni dovoljeno. Zakrament svete spovedi boste lahko tisti, ki boste to želeli, prejeli v učilnici pri cerkvi. Na voljo bom pol ure pred jutranjimi svetimi mašami in eno uro pred večernimi. Deset minut pred začetkom bogoslužja bom zapustil učilnico, da se bom nanj lahko v miru pripravil. Na voljo pa bom tudi po sveti maši.

III. PODELJEVANJE ZAKRAMENTOV KRSTA, PRVEGA OBHAJILA, BIRME, POROKE IN BOLNIŠKEGA MAZILJENJA

Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske. Starši, ki želite, da bi vaš otrok prejel zakrament svetega krsta, me, prosim, pokličite po telefonu, da se bomo najprej vse dogovorili.

Glede prvega svetega obhajila se bomo starši 3. razreda vse dogovorili po elektronski pošti.

Prejem zakramenta svete birme za naše birmance in birmanke je preložen na jesenski čas oz. čas po začetku novega veroučnega leta. Točen datum še ni znan.

Podeljevanje zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena.

IV. POGREBI

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se opravi v navzočnosti najožjih sorodnikov. Glede pogrebne, tako imenovane svete maše zadušnice, se bom dogovarjali s svojci ob telefonski prijavi pogreba. Vse svete maše bodo zaradi obnove pokopališke kapele darovane v župnijski cerkvi. Tudi med pogrebom je treba upoštevati medsebojno razdaljo 1,5 metra.

V. KATEHEZA, PASTORALNA IN ŽUPNIJSKA SREČANJA, ORATORIJI IN ŠMARNICE, ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI

Do preklica ni verouka in drugih oblik srečanj v župniji. Starši veroukarjev ter katehistinje in katehisti boste v kratkem prejeli elektronsko sporočilo.

Termin za poletni oratorij zaenkrat ostaja isti (6. – 12. julij). Potrditev tega datuma oziroma novega datuma (17. – 23. avgust) ali celo preklic oratorija bodo znani konec maja.

Glede ostalih župnijskih slovesnosti in svetih maš po podružnicah prosim, da spremljate tekoča oznanila.

VII. ŽUPNIJSKA KARITAS

Župnijska Karitas nadaljujejo svoje delo in poslanstvo pomoči v enakem obsegu ob upoštevanju državnih navodil ter že sprejetih varnostnih ukrepih.

VIII. OSTALO

V cerkvi je postavljena zaprta posodo z blagoslovljeno vodo, ki si jo lahko nalijete in odnesete domov. Posoda se bo z zunanje strani redno razkuževala.

Župnijska pisarna je po predhodnem dogovoru odprta le za tiste nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. Uradne ure v župnijski pisarni ostajajo iste (torek od 8h do 9h in 15.30 do 16.30 ter petek od 15.30 do 16.30).

Za izdajanje takšnih ali drugačnih potrdil prosim, da prej pokličete, da boste v pisarni v času uradnih ur potrdilo samo prevzeli. V prostoru je lahko samo en obiskovalec, ki mora nositi zaščitno masko ter si mora ob vstopu razkužiti roke.

Datumska naročila svetih maš, prosim, uredite po telefonu v času uradnih ur. Dar za sveto mašo lahko s pripisom, za katero sveto mašo gre, potem pustite v nabiralniku.