Sporočila župnika Aleša vsem župljankam in župljanom

3. maj 2020

PONOVNA VZPOSTAVITEV JAVNEGA BOGOSLUŽJA V ŽUPNIJI SOSTRO V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Na podlagi navodil slovenskih škofov za vnovično vzpostavitev javnega bogoslužja in po posvetovanju z nekaterimi sodelavci vas prosim naslednje:

I. SVETA MAŠA

Svete maše naj se udeležujejo res samo zdrave osebe, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočam tudi sam, da bogoslužja še naprej spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje. Prav tako se sami preudarno odločite, ali se boste svete maše udeležili ali ne, skupaj z otroki ali brez njih …

Da ob nedeljah ne bo prevelike gneče, predlagam naslednji razpored udeležbe: sobotna večerna sveta maša – starejši oziroma rizične skupine, nedelja ob 7h – Šentpavel, Podlipoglav, Sadinja vas; nedelja ob 9h – Češnjice in Zagradišče, Sostro in Zavoglje, nedelja ob 19h – Zadvor, Dobrunje, Podmolnik.

Vstop v cerkev bo mogoč samo pri glavnih vratih, ki bodo stalno odprta, tako da bo čim manj dotikanja kljuk in odpiranja vrat.

Pri vhodu bo nameščeno razkužilo. Prosim, da si vsi, ki boste prišli v cerkev, razkužite roke. Pri tem aplikator na razkuževalni plastenki pritisnite s komolcem, ne z dlanjo. V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.).

V cerkvi in klopeh je potrebno ohranjati medsebojno varnostno razdaljo, zato bo vsaka druga vrsta prelepljena s trakom, da bo ostala prazna. Že sedaj vas prosim, da se ne jezite, če bo ravno vaša klop morala ostati prazna. Omejitev vsaj 1,5 metra ne velja za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu. Stranski kapeli bosta rezervirani za družine z majhnimi otroki. Učilnica in kor bosta med sveto mašo zaklenjena, saj bomo s tem lažje poskrbeli za razkuževanje osrednjega prostora.

V tem času bomo pri svetih mašah sodelovali z ljudskim petjem, ali pa nas bo diakon Tadej razveselil z igranjem na orgle. Za sodelovanje ministrantov prosim starše mlajših ministrantov, da ti ostanejo z njimi v klopeh.

Ker mora biti blagoslovljena voda v kropilnikih ob vstopu v cerkev umaknjena, bom ob nedeljah in praznikih pokrižanje z blagoslovljeno vodo nadomestil z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja.

Verniki boste lahko med mašo prejeli sveto obhajilo samo na roko, brez izjeme. Pred obhajilom, si lahko še enkrat razkužite roke z razkužilom, ki ste ga prinesli s seboj. Preden se boste obhajali, si s prosto roko odmaknete masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestite. Ko boste pristopali k obhajilu, prosim, upoštevajte medsebojno razdaljo!

Ko boste prihajali v cerkev in odhajali iz nje, prav tako upoštevate medsebojno razdaljo 1,5 metra. Ob koncu svete maše naj se k vratom pomikajo najprej verniki, ki so bližje izhodu, ter se čim prej oddaljijo od vrat, da ostalim omogočijo nemoten prehod.

Prosim vas, da se pred mašo in po njej ne zadržujete pred cerkvijo, ker se to šteje kot javni shod, zaradi česar na prostem maše niso dovoljene.

II. ZAKRAMENT SVETE SPOVEDI

Spovedovanje v spovednicah ni dovoljeno. Zakrament svete spovedi boste lahko tisti, ki boste to želeli, prejeli v učilnici pri cerkvi. Na voljo bom pol ure pred jutranjimi svetimi mašami in eno uro pred večernimi. Deset minut pred začetkom bogoslužja bom zapustil učilnico, da se bom nanj lahko v miru pripravil. Na voljo pa bom tudi po sveti maši.

III. PODELJEVANJE ZAKRAMENTOV KRSTA, PRVEGA OBHAJILA, BIRME, POROKE IN BOLNIŠKEGA MAZILJENJA

Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske. Starši, ki želite, da bi vaš otrok prejel zakrament svetega krsta, me, prosim, pokličite po telefonu, da se bomo najprej vse dogovorili.

Glede prvega svetega obhajila se bomo starši 3. razreda vse dogovorili po elektronski pošti.

Prejem zakramenta svete birme za naše birmance in birmanke je preložen na jesenski čas oz. čas po začetku novega veroučnega leta. Točen datum še ni znan.

Podeljevanje zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena.

IV. POGREBI

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se opravi v navzočnosti najožjih sorodnikov. Glede pogrebne, tako imenovane svete maše zadušnice, se bom dogovarjali s svojci ob telefonski prijavi pogreba. Vse svete maše bodo zaradi obnove pokopališke kapele darovane v župnijski cerkvi. Tudi med pogrebom je treba upoštevati medsebojno razdaljo 1,5 metra.

V. KATEHEZA, PASTORALNA IN ŽUPNIJSKA SREČANJA, ORATORIJI IN ŠMARNICE, ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI

Do preklica ni verouka in drugih oblik srečanj v župniji. Starši veroukarjev ter katehistinje in katehisti boste v kratkem prejeli elektronsko sporočilo.

Termin za poletni oratorij zaenkrat ostaja isti (6. – 12. julij). Potrditev tega datuma oziroma novega datuma (17. – 23. avgust) ali celo preklic oratorija bodo znani konec maja.

Glede ostalih župnijskih slovesnosti in svetih maš po podružnicah prosim, da spremljate tekoča oznanila.

VII. ŽUPNIJSKA KARITAS

Župnijska Karitas nadaljujejo svoje delo in poslanstvo pomoči v enakem obsegu ob upoštevanju državnih navodil ter že sprejetih varnostnih ukrepih.

VIII. OSTALO

V cerkvi je postavljena zaprta posodo z blagoslovljeno vodo, ki si jo lahko nalijete in odnesete domov. Posoda se bo z zunanje strani redno razkuževala.

Župnijska pisarna je po predhodnem dogovoru odprta le za tiste nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. Uradne ure v župnijski pisarni ostajajo iste (torek od 8h do 9h in 15.30 do 16.30 ter petek od 15.30 do 16.30).

Za izdajanje takšnih ali drugačnih potrdil prosim, da prej pokličete, da boste v pisarni v času uradnih ur potrdilo samo prevzeli. V prostoru je lahko samo en obiskovalec, ki mora nositi zaščitno masko ter si mora ob vstopu razkužiti roke.

Datumska naročila svetih maš, prosim, uredite po telefonu v času uradnih ur. Dar za sveto mašo lahko s pripisom, za katero sveto mašo gre, potem pustite v nabiralniku.

11. 4. 2020

Dragi in spoštovani!

V naši cerkvi je vse pripravljeno na vigilijo in na začetek obhajanja največjega krščanskega praznika. Ob 20h nas bodo zvonovi spomnili na začetek praznovanja.

5.jpg

Vsako leto, ko smo imeli z ministranti vaje, sem jim zabičeval: »15 minut pred začetkom, naj me nihče nič ne sprašuje. Vsak ve, kaj mora delati in vsak je odgovoren za svoje pripomočke.« Moje misli so torej pri vas in moja velika želja je, da bi bili lahko skupaj. Vendar ...

Kakovost zlata se preizkuša z ognjem. Tudi za vse nas je to preizkušnja, ki bo zagotovo prinesla sadove. Kljub preizkušnji naj nas v še bolj navdaja upanje, da je življenje močnejše od smrti, ljubezen močnejša od sovraštva. Kot je Jezus vstal od mrtvih, gredo naši koraki naprej in zato mora po vsem svetu odmevati svetu sporočilo: Jezus je vstal! Zares je vstal!

Sprašujem se, kaj so občutili apostoli, ko so slišali, po tistem, ko so dvomili in se razbežali: »Grob je prazen! Vstal je kakor je rekel!«

Mi se nismo razbežali. Iz ljubezni in v skrbi drug za drugega ostajamo doma in smo povezani v molitvi. Naj nas novica: »Prazen grob je bil začetek novega življenja, ki ga je Kristusovo vstajenje prineslo za vse!«, napolni z notranjim mirom. Prosim, da bi to novico slišal in sprejel vsak izmed nas. Za vsakega moškega in žensko, za vsakega otroka in vsakega mladega človeka; tudi za tiste, ki zanikajo Boga in tiste, ki ne poznajo Boga: naj vzide nov dan!

VOŠČIM BLAGOSLOVLJENO VELIKO NOČ. Jezus živi in zato praznujmo. Praznujmo Jezusovo vstajenje in praznujmo tudi svoje vstajenje. Ostanimo povezani v molitvi!

ALELUJA! Jezus je vstal in živi! ALELUJA!

Aleš, župnik


4. 4. 2020

Dragi bratje in sestre! Pred nami je torej veliki teden, ko obhajamo največje skrivnosti naše vere. Vse svete maše oziroma obredje in molitve bodo po navodil Slovenske škofovske konference potekale v zaprti cerkvi brez navzočnosti ljudstva. Celotna navodila si lahko preberete na župnijski spletni strani: zupnija-sostro.com.

Večerno sveto mašo na Veliki četrtek bom obhajal ob 18.00. Vabim vas, da se mi pridružite v duhu in zmolite rožni venec za duhovne poklice oziroma preberete pasijon po Janezu.

Kot je v navadi bom na Veliki petek zmolil križev pot ob 15.00. Bogoslužje, oziroma obredje velikega petka bom obhajal ob 18.00. Pri obredu bom izrekel posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki se nahajajo v stanju preizkušnje. Vabim vas, da se mi v duhu pridružite in zmolite žalostni del rožnega venca oziroma zmolite ta dan križev pot.

Ta dan in na Veliko soboto naj prevladujeta sveta tihota in premišljevanje Gospodovega trpljenja in smrti.

Na Veliko soboto, ob 15.00 bom opravil blagoslov jedil. Verniki lahko doma sami spoštljivo blagoslovite jedila. Molitev za blagoslov velikonočnih jedil uporabite kot je napisano v oznanilih. Velikonočno vigilijo bom obhajal ob 20.00. Vabim vas, da se mi pridružite v duhu in da obred spremljate z molitvijo Častitljivega dela rožnega venca s prižganimi svečami v svojih domovih.

Na veliko noč ob 7.00 bom v cerkvi sam zapel velikonočno alelujo. Sledila bo ''vstajenjska procesija'', ko se bom zapeljal po župniji in podelil blagoslov z Najsvetejšim pri vsaki podružnici. Vabim vas, da ostanete doma in da na oknih prižgete sveče in se tako v duhu pridružite ''procesiji''. Ob 8.00 nas bodo zvonovi povabili v znamenje velikonočnega praznika k zajtrku. Zato vsi verni (vse družine) povabljeni, da se takrat zberete na velikonočnem zajtrku in zmolite molitev, ki jo dobite napisano v oznanilih. Ob 9.00, ko bom daroval sveto mašo za vse farane, vas vse vabim, da se mi pridružite ter da spremljate obred v duhu in s prižganimi svečami v svojih domovih ter zmolite desetko rožnega venca: - ki je za nas od mrtvih vstal.

Vsa oznanila, tudi ure prenosov svetih maš in molitev na RTV Slovenija, si lahko preberete v oznanilih oziroma na internetni strani župnije. Še enkrat vas prosim, če poskrbite, da bodo oznanila prejeli tudi starejši. Če imate možnost, jih natisnite za tiste, ki te možnosti nimajo, še posebej prosim, poskrbite za starejše.


25. 3. 2020

Spoštovani!

Imamo nekaj težav z internetno stranjo. Upam, da bomo čim prej te težave rešili in vas prosim za potrpežljivost. Ob današnjem prazniku Gospodovega oznanjenja, bi vas rad spomnil na naslednje:

Na pobudo ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika Slovenske škofovske konference msgr. Stanislava Zoreta so slovenski škofje določili, da bomo danes, v sredo, 25. marca 2020, na slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, praznovali vseslovenski molitveni dan v čast Božji Materi Mariji v zahvalo za matere in priprošnjo za zdravje vseh bolnih. Škofje vabijo družine in vernike, da ta dan posebej molijo rožni venec, zmolijo litanije Matere Božje, pojejo Marijine pesmi oz. preberejo praznično dnevno Božjo besedo.

Papež Frančišek pa vabi: »V teh dneh preizkušnje, ko človeštvo drgeta pred grožnjo pandemije, bi rad vsem kristjanom predložil, da bi svoje glasove združene dvignili k Nebu. Vabim vse poglavarje cerkva in voditelje vseh krščanskih skupnosti, skupaj z vsemi kristjani raznih veroizpovedi, da bi prosili Najvišjega, vsemogočnega Boga, tako, da bi istočasno zmolili molitev, ki nas jo je naučil naš Gospod Jezus Kristus. Vse torej vabim, naj molijo večkrat na dan, vsi skupaj pa zmolimo Očenaš danes, v sredo, 25. marca, opoldne; vsi skupaj. Na dan, ko se mnogi kristjani spominjajo oznanila Devici Mariji o učlovečenju Božje Besede, naj Gospod usliši enodušno molitev vseh njegovih učencev, ki se pripravljajo slaviti zmago Vstalega Kristusa.«

Dragi bratje in sestre! Vabim vas, da se pridružimo obema spodbudama.

Približno v osmem razredu, sem na duhovnih vajah prvič slišal spodnjo zgodbo, ki je zapisana tudi v tednu molitve za naše družine. Spomnim se, da me je zgodba zelo nagovorila, zlasti, ker sem se spomnil, kolikokrat nisem znal izraziti prave hvaležnosti svoji mami. Zgodba pravi:

Naš fantiček je nekega večera prišel v kuhinjo k svoji mami, ki je ravno pripravljala večerjo, in ji izročil list papirja, na katerega je nekaj napisal. Ko si je mama obrisala roke v predpasnik, je lahko prebrala tole:

za košenje trave 5 €, za pospravljanje moje sobe ta teden 1 €, ker sem šel zate v trgovino 0.50 €, ker sem pazil na bratca, medtem ko si šla po nakupih 0.25 €, ker sem odnesel smeti 1 €, za dobro spričevalo 5 €, za pospravljanje dvorišča 2 €, SKUPAJ: 14.75 €

Povem vam, mama ga je pogledala, kako je tam pričakujoče stal, deček pa — ko bi le lahko videl, kaj se mu je takrat motalo po glavi. Mama je vzela pisalo, obrnila list, na katerega je pisal, in zapisala naslednje:

za devet mesecev, ko sem te nosila, medtem ko si rasel v meni — brezplačno za vse noči, ki sem jih presedela ob tvoji postelji, ti dajala zdravila in molila zate — brezplačno, za vse hude čase in za vse solze, ki si mi jih v vseh teh letih povzročil, ni plačila; ko vse sešteješ, je cena moje ljubezni brezplačna, za vse noči, polne strahu, in za skrbi, za katere sem vedela, da me še čakajo — brezplačno, za igrače, hrano, obleko in celo to, da sem ti brisala nos, vse to je brezplačno, sin, in ko vse sešteješ, je polna cena prave ljubezni — brezplačno.

No, prijatelji, ko je naš sin prebral, kar mu je mama napisala, so bile v njegovih očeh debele solze. Pogledal je naravnost v mamo in rekel: »Mami, res te imam rad.« Nato je vzel pisalo in na svoj račun z velikimi črkami napisal: »PLAČANO V CELOTI.«

Spoštovani!

Danes se res z veliko hvaležnostjo najprej zahvaljujem naši Materi Mariji, da je izrekla kljub negotovosti, svoj ZGODI SE! Zahvaljujem se tudi vsem materam, ki ste prav tako sprejele svoje materinstvo. Prosim vas tudi odpuščanja, za vsak dan posebej, ko otroci ne znamo biti hvaležni. V svojih prošnjah prosim tudi za vse žene, ki bi rade postale matere, pa jim zaenkrat iz takšnih ali drugačnih razlogov, to še ni dano. Težak je ta križ in vas vabim, da se jih v svojih prošnjah tudi vi spomnite.

Danes se v svojih prošnjah spominjam tudi vseh, ki se jih je dotaknil križ epidemije: vseh umrlih, vseh obolelih, vseh zdravstvenih delavcev, vseh njihovih svojcev in vseh politikov, da bi modro sprejemali odločitve.

Mlajšo generacijo prosim, posredujte to moje sporočilo na praznik Gospodovega oznanjenja starejšim, vsem tistim, ki nimajo dostopa do interneta. Naj se današnja naša hvaležnost in prošnja razširi med nami.

Aleš, župnik

Naj vas in vse, ki praznujemo današnji praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, na priprošnjo naše matere Marije blagoslovi in varuje vsega hudega vsemogočni Bog Oče, Sin in Sveti Duh. Amen

Ob zaključku tega sporočila vam posredujem še eno zgodbo:

Nekega lepega dne je dobri Bog v nebesih naredil prav poseben načrt. Začel je ustvarjati mamo. Že šest dni se je trudil z novim stvarjenjem, ko je mimo prišel angel in rekel: »S to tukaj pa izgubljaš čas, a?«

»Že, že, toda ali si prebral, čemu vse služi moja stvaritev, ki sem jo poimenoval mama? Imeti bi morala 180 gibljivih delov, katere bi bilo možno po potrebi zamenjati … in morala bi imeti šest parov rok.«

Angel je zmajal z glavo in nejeverno odvrnil: »Šest parov rok?«

»Resnična težava pa ni v rokah, ampak v treh parih oči, ki naj bi jih imela mama.«

»Toliko?«

Bog je prikimal: »En par zato, da vidi skozi vrata, ko vpraša: ''Kaj delate tam notri otroci?'' Čeprav pozna odgovor. Drugi par naj bi imela na glavi zadaj, da bi videla tisto, česar ji ni treba videti, kar pa mora kljub vsemu vedeti. Tretji par pa zato, da bi lahko pogledala sinu, ki se je znašel v težavah, v oči, in mu rekla: ''Razumem te in rada te imam.''

Angel je zavzdihnil in zmajal z glavo: »Ah Gospod, pojdi spat! Jutri bo nov dan.«

»Ne morem! Saj sem že skoraj končal. Naredil sem osebo, ki se sama zdravi, če je bolna in zmore pripraviti kosilo za številno družino z malo moke in olja.«

Angel si je počasi z zanimanjem ogledal model matere in dejal: »Zdi se mi, da je preveč nežna.«

»Morda res, je pa vzdržljiva! Sploh si ne moreš predstavljati, kaj vse zmore narediti ali prenesti!«

»Ali zna misliti?«

»Ne samo to. Razum vedno izkoristi zato, da najde najboljšo rešitev. Je pravi vzor modrosti.«

Tedaj se je angel sklonil k modelu matere in od začudenja vzkliknil: »Kaj pa je ta kaplja tukaj?!«

Bog mu je razložil: »To je solza.«

»Čemu pa služi?«

»Izraža veselje, žalost, razočaranje, bolečino, osamljenost in ponos.«

Angel je navdušen vzkliknil: »Moj Gospod, ti si pravi genij!«

Toda Bog je otožno dodal: »Povedal ti bom skrivnost: solze niso bile v mojem načrtu.«


19. 3. 2020

Na internetni strani župnije je bilo dodano: - Gradivo za družine od praznika sv. Jožefa do Marijinega oznanjenja ter - Litanije sočutja

Danes, ko sem šel iz cerkve, se je na prehodu za pešce ustavila v avtu gospa, ki imajo precej zapleteno situacijo: možnost okužbe zaradi službe oziroma kontakta. Obljubil sem ji še posebej spomin v svojih molitvah. Dragi in spoštovani vsi. Duhovnik je vedno poklican izmed ljudi in postavljen za ljudi. Smo v težkih razmerah vsi in pomembno je, da se podpiramo. V mojih molitvah ste vedno kot župnija Sostro zajeti vsi. Ponujam pa možnost, da če kdo želi, da se ga še posebej spomnim v svojih molitvah, naj mi pošlje sporočilo, lahko z imenom in priimkom za koga naj še posebej molim, lahko samo napišete za moža, ki dela na intenzivni, lahko napišeta za vnuka, ki je bil v stiku in nas je strah, lahko napišete molite zame, ki delam v KC ... Obljubljam vam 100 % anonimnost, če pa kdo želi, lahko namene pošljem tudi drugim, da bomo povezani, saj smo občestvo.

Želim vam mirno noč in blagoslova! Ostanite zdravi!

Aleš, žpk

Če kdo še nima moje številke: 031 281 888 ali pa elektronske pošte: zupnija.sostro@gmail.com


18. 3. 2020

Pozdravljeni!

Jutri, v četrtek 19. marca se s praznikom sv. Jožefa, zavetnikom mož in očetov, začne Teden družine.

Najprej vsem Jožetom, Jožicam … vse najboljše ob vašem prazniku. Blagoslova in miru vam želim.

Letos bomo Teden družine obhajali v prav posebnih okoliščinah, ko več časa preživimo v ožjem družinskem krogu. Vabim vas, da izkoristite to kot priložnost, da se vsak dan zberete skupaj, preberete zgodbo in ob tem odkrivate, kaj je Bog položil na srce vsakemu članu družine: zakoncu, otrokom, starim staršem... Vzemimo si čas za pogovor in drug drugemu pokažimo, da se imamo radi in da smo si dragoceni. Povežimo se v molitvi in povabimo Boga v naš dom, naj nas varuje v času te epidemije in naj nas vodi skozi življenje.

Na internetni strani župnije lahko najdete pdf dokument: Teden družine, ki je pripravljen za cel teden.

Vsak večer bo na Radiu Ognjišče pri sv. maši nagovor, ki bo namenjen določeni populaciji (zakonci, starši, mladi, ovdoveli, ločeni, samski...). Teden družine se zaključi s praznikom Gospodovega oznanjenja Mariji, v sredo 25. marca, ki je obenem tudi materinski dan.

Prav tako na strani župnije najde odgovore Slovenske škofovske konference na temo Najpogostejša vprašanja in odgovori za katoličane ob epidemiji COVID19.

Še enkrat vas vabim, da se pridružite sveti maši v duhu. Ko grem maševat, vas z zvonjenjem velikega zvona opozorim na to. (Navadno je to med 18 in 19 uro).

Vabim tudi, da se povežemo v molitvi. Zato v naši župnijski cerkvi vsak večer ob 20h zvonijo cerkveni zvonovi. Ob isti uri se doma ustavimo; ugasnimo televizijo in radio ter zmolimo Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu in dodajmo: Božja Mati Marija, prosi za nas, sv. Rok, prosi za nas;

Blagoslova in miru. Bodite zdravi!

Aleš, župnik


11. 3. 2020

Spoštovani!

Dragi bratje in sestre v Kristusu!

Včeraj ob 18h je bila v Sostrem, darovana zadnja sveta maša s prisotnostjo ljudi. Ganjenost ob prebiranju navodil škofov je bila vidna tako pri ljudeh, kot pri meni osebno. Razumeti moramo vsi, da so bili ti ukrepi nujni, če želimo, da se širjenje zmanjša.

Po sveti maši smo imeli še molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim. Skupaj smo zmolili Litanije svetega Roka, ki je priprošnjih zoper kužne bolezni in ob koncu sem podelil blagoslov z Najsvetejšim vsem prisotnim, njihovim domačim, celotni naši župniji in državi.

Od danes naprej bodo vse svete maše po sprejetih namenih darovane zasebno, brez prisotnosti vernikov. Ko bom šel maševat, vas bom z velikim zvonom povabil, da se z molitvijo in v duhu pridružite sveti maši. Na ta način bomo ostali povezani.

KIPI_SOS_CERKEV_2018-9808.jpg

»Vsak od nas se vedno bolj zaveda odgovornosti, pred katero je postavljen«, je včeraj dejal nadškof Zore. »In tudi ta odpoved maš z navzočnostjo ljudstva je bila sprejeta samo s tem namenom, da se upočasni epidemijo tako, da ne bo prišlo do nenadne okužitve tako velikega števila ljudi, da bi se nam zlomil zdravstveni sistem in hudo bolni ne bi mogli dobiti pomoči.«

Verniki ste tudi povabljeni, da nadomestite odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu ali TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila.

Cerkev, glavna vrata za osebno molitev, bodo na lastno odgovornost v času epidemije, odprta izključno do vetrolova. Kajti ne morem vam zagotoviti, da jo bom lahko vsaj dvakrat na dan očistil z razkužilnimi sredstvi.

Vsi verniki ste povabljeni, da v času epidemije, posvetite svoj čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije.

Prosim mlajšo generacijo oziroma vse, ki ste vajini dela z računalnikom, da ste starejšim in najbolj ranljivim v tem času v pomoč. Da jih obvestite, jim preberete ali natisnete tudi ta moja sporočila.

Opozorite jih o zlorabah v povezavi s koronavirusom. Pozorni naj bodo na samooklicane prostovoljce, ki jim ponujajo pomoč pri raznih storitvah, kot sta prevoz in nakup zdravil. Pozorni na ‘pomoč’ pri plačevanju položnic. Tovrstne posameznike naj prijavite pristojnim organom.

Neznancem naj nikoli ne predajo svoje bančne kartice ali osebnega dokumenta. Prav tako naj ne zaupajo razkužilom, ki se prodajajo od vrat do vrat.

Nadškof Zore nas vabi, da poglobimo osebno in družinsko molitev. »Pomembno je, da se odpremo Duhu, da nam Duh pove, na kakšen način lahko v okviru možnega živimo svojo vero in pripravo na veliko noč.« Ta preizkušnja nas po njegovih besedah najprej uči naše majhnosti in spoznanja krhkosti. Tako mikroskopsko majhna stvar, kot je virus, lahko ustavi ves svet. To nas uči ponižnosti. Nadškof nas vse vabi k umiritvi in večji povezanosti z Bogom, pa tudi k solidarnosti z drugimi.

»Morda lahko zdajle na poseben način spoznamo, kako smo vsi v istem čolnu in da moramo vsi zgrabiti za vesla«, še pravi nadškof Stanislav Zore, ki nas vabi, naj ta postni čas zaradi tega dogajanja postane poglobljen v doživljanju Jezusove in naše poti k trpljenju in vstajenju.

Še enkrat vabim vse vas, da obiskujete tudi stran župnije Sostro, kjer boste lahko prebrali nekatera obvestila, spodbude ter tudi v rubriki oznanila mašne namene, ki ste jih darovali in po katerih bom maševal jaz oziroma kakšen drug duhovnik.

Želim vam obilo zdravja, Božje navzočnosti in blagoslova ter še enkrat vsi smo v istem čolnu in ostanimo povezani preko molitve.

Aleš, župnik