ADVENTNO DRUŽINSKO BOGOSLUŽJE NA 3. NEDELJO

ADVENTNO DRUŽINSKO BOGOSLUŽJE NA 3. NEDELJO

Zberemo se pri adventnem vencu na katerem gori že tretja adventna sveča. Bogoslužje začnemo z znamenjem križa. Med posameznimi besedili lahko pojemo ali poslušamo adventne pesmi.

 

Voditelj bogoslužja: V imenu Očeta in Sina in Svetega duha.

Vsi: Amen.

 

Zapojemo pesem:

Pridi k nam, Gospod, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

Vsi te čakamo, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

Vate upamo, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

Ti si naše vse, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

 

VB: Advent je čas, ko se zavemo svojih hrepenenj. Ko v tišini sedimo pred prižgano svečo, se v nas poraja hrepenenje, ki presega ta svet. Hrepenenje širi obzorja duha. Hrepenenje nam govori: "V življenju mora biti še kaj več!" Tam, kjer hrepenimo po Bogu, tam smo svobodni.

 PO KRATKI TIŠINI VB PREBERE: Advent je čas tišine. Ko večeri postajajo daljši, nam dajejo priložnost za premišljevanje. Tišina nas želi voditi navznoter, k bistvu našega srca. Advent nas želi voditi v notranji prostor miru, v katerem se na božič v nas rodi Kristus. Molčeče srce je tudi kraj, kamor se umaknemo, da bi molili. Sveti Anzelm nam svetuje: "Hej, človek! Otresi se malo svojih skrbi, odkrižaj se za hip svojih burnih misli. Odvrzi sedaj moreče skrbi, otresi se svoje naporne zaskrbljenosti. Posveti se malo v Bogu in odpočij si malo v njem. Reci Bogu: 'Iščem tvoje obličje! Gospod, moj Bog, pouči moje srce, kje in kako naj te išče, kje in kako naj te najde.'"

 

Prebere oče ali mati:

Iz svetega evangelija po Luku. (Lk 1,57-66)

Elizabeti se je dopolnil čas poroda. Rodila je sina. Ko so njeni sosedje in sorodniki slišali, da ji je Gospod izkazal veliko usmiljenje, so se z njo veselili. Osmi dan so prišli dete obrezat. Po očetu so mu hoteli dati ime Zaharija, toda njegova mati je spregovorila in rekla: »Nikakor, temveč Janez mu bo ime.« Oni pa so ji rekli: »Nikogar ni v tvojem sorodstvu, ki bi mu bilo takó ime.« Z znamenji so spraševali njegovega očeta, kako bi ga hotel imenovati. Zahteval je deščico in zapisal: »Janez je njegovo ime.« In vsi so se začudili. Njemu pa so se takoj razvezala usta in jezik, in je spet govoril ter slavil Boga. Vse njihove sosede je obšel strah in po vsem judejskem gričevju se je govorilo o vseh teh rečeh. In vsi, ki so zanje slišali, so si jih vtisnili v svoje srce in govorili: »Kaj neki bo ta otrok?« Gospodova roka je bila namreč z njim.

 

Sledi nekaj trenutkov tišine.

 

VB: Elizabeta je zaupala in Bog je uslišal njene in Zaharijeve prošnje, kajti pri Bogu ni nič nemogoče. Molimo, da bi znali prav slišati Božji glas, prepoznati Božjo voljo in prositi za prave stvari. Tako bomo imeli tudi pogum sprejeti Božjo voljo in bomo znali po njej živeti. Božja Mati Marija pa naj nam bo s svojim zgledom luč na tej poti.

Letošnji advent naj bo zato čas ljubeznivih pozornosti. Naj bo za nas brez izgovorov. Naj bo v nas pogum, ko bomo odločno sprejemali izzive duhovnih spodbud. Sprejeti izziv je znamenje, da želimo poiskati nadaljevanje poti, izziv je lahko kompas, ki sploh pokaže pot. Potrebujemo razumevanje in ljubezen, a ne na lahek način. Bodimo pogumni in zaorjimo na globoko. Vse možnosti imamo, da advent doživimo kot spreobrnjenje. Spreobrnjenje ne pomeni samo poboljšanja, ampak predvsem, da se trdno oklenemo Boga. Spet postanimo preroki, ki so oživili svoje preroštvo v doživetem srečanju z Resnico. Prerok je tisti, ki živi iz vere in jo oznanja.

 

Družina skupaj zmoli molitev:

Angel Gospodov je oznanil Mariji in spočela je od Svetega Duha. Zdrava Marija...

Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. Zdrava Marija...

In Beseda je meso postala in med nami prebivala. Zdrava Marija...

 

VB: Prosimo Gospoda naj prisluhne našim prošnjam

B: Gospod, prosimo te utrdi nas v pripravah na prihod Jezusa Kristusa. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, nakloni nam milost zaupanja v tvoje svete skrivnosti, kakor sta ti zaupala Elizabeta in Zaharija. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, daj nam moči, da bo drugi del adventa posvečen z mislijo na Boga. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, prosimo te za vse obolele s koronavirusom in drugih bolnikov v naši domovini in njihovih svojcev. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, prosimo te za vse zdravstvene delavce, da bodo skrbeli za bolnike in jim pomagali. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, prosimo te za državne voditelje in njihove sodelavce, da bodo v teh težkih časih modro in odgovorno vodili svoje ljudstvo. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

 (Vsak lahko doda še svojo prošnjo )

 

VB: Med vsemi svetniki v raju je nekdo, ki še ni vpisan mednje. Zame gre! Gospod me po krstu kliče k svetosti! Naj mi pomaga, da bom vsak trenutek prepoznaval ta klic. Biti svetnik – to niso litanije vseh svetnikov, pač pa živeti močno vero sredi življenja. Biti svet pomeni resno jemati Boga in se globoko truditi za ljubezen, da obrodi sad.

 

(Zmolimo desetko rožnega venca: - ki si ga devica ob obiskovanju Elizabete nosila

 

VB: Bog je postal človek v Jezusu Kristusu, da bi tudi mi zbrali pogum in se učlovečili. Bog nam v učlovečenju svojega Sina pokaže, kako v resnici postaneš človek. Tudi mi moramo sestopiti na zemljo, v svojo lastno zemeljskost. Bog je postal človek v betlehemskem hlevu. Naše učlovečenje se zgodi sredi vsakodnevnega vrveža. Vse, kar počnemo v svojem vsakdanu, naj razsvetli in napolni Božja luč. Postati človek pomeni, da znova postanemo otroci, da najdemo stik z Božjim otrokom v sebi. Božji otrok v nas dobro ve, kaj je za nas prav. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Vsi: Amen

 

Zapojemo pesem:

 

1. Poslušajte, vsi ljudje, sveti Jožef v mesto gre. Sveti Jožef in Marija gresta v mesto Betlehem.

2. Ko pa v mesto prideta, prenočišča iščeta. 'Oj, ti mesto betlehemsko, da nas nočeš prenočit?'

3. Sveti Jožef govori: 'Za večerjo me skrbi.' Pa Marija ga tolaži: 'Saj večerje treba ni.'

4. Za ročico jo drži, na oslička posadi. Potlej gresta ven iz mesta, ven iz mesta Betlehem.

5. Ko pa iz mesta prideta, bajtico zagledata. Tam na gmaj'nci v revni štalci je rodila Jezusa.

6. Zdaj poglejmo vsi v nebo, kako zvezde sevajo. Oj, te zvezde betlehemske milosti nam trosijo.

7. Vsi zapojmo iz srca v slavo Jezusa Boga! Da nam Dete betlehemsko blagoslov svoj sveti da.