ADVENTNO DRUŽINSKO BOGOSLUŽJE NA 4. NEDELJO

Zberemo se pri adventnem vencu na katerem smo prižgali zadnjo, četrto adventno svečo. Bogoslužje začnemo z znamenjem križa. Med posameznimi besedili lahko pojemo ali poslušamo adventne pesmi.

 

Voditelj bogoslužja: V imenu Očeta in Sina in Svetega duha.

Vsi: Amen.

 

Zapojemo pesem:

Pridi k nam, Gospod, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

Vsi te čakamo, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

Vate upamo, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

Ti si naše vse, pridi k nam, (3x) pridi, Gospod, naš Bog.

 

VB: Advent nam obljublja naslednje: ko pride Bog, bomo eno sami s seboj, bomo eno z Bogom in ta svet bo napolnjeval mir. Ko pride Bog v naše srce, bo naše življenje postalo dobro v svojem bistvu.

PO KRATKI TIŠINI VB PREBERE: Pred srečanjem z Božjim otrokom v jaslicah je potrebno še medsebojno srečanje. Srečanje je tisti osebni stik, po katerem se razidemo vsaj malo drugačni. Človek se bogati in plemeniti ravno ob srečevanju z drugimi. V naših srečevanjih je pomembno predvsem to, da znamo drugega sprejeti in da človek daruje svoje srce na dlani. Srečanje s človekom in med ljudmi so majhni vsakodnevni prazniki, ki budijo veselje in delajo življenje lepo. Zato so pomembna srečanja v družini, s prijatelji in znanci. Ne bomo srečali Boga, če se ne znamo srečati z ljudmi.

Čez nekaj dni bomo praznovali Jezusovo rojstvo. Naj bodo ti dnevi namenjeni dokončni pripravi na ta praznik in naj vsi zbrano premišljujemo čudovito skrivnost rojstva in otroške nesebičnosti, nedolžnosti ter povezanosti z Bogom.

 

Prebere oče ali mati:

Iz svetega evangelija po Mateju. (Mt 1, 18-23)

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami.

 

Sledi nekaj trenutkov tišine.

 

VB: Že Mojzes je zapisal, da bo prišel Odrešenik, ki bo nase prevzel vse grehe človeštva. Skozi stoletja so ljudje trpeli zaradi grehov, vendar niso izgubili upanja, saj so vedeli, da se bo nekoč rodil Odrešenik.

Jezus Kristus je bil otrok pravičnih in preprostih staršev. To dokazuje tudi Jožefov namen, ko je hotel Marijo skrivaj odsloviti, da je ne bi osramotil. Toda, ko je v sanjah videl Gospodovega angela, je brez oklevanja zaupal Bogu in sprejel Marijo.

Tudi mi bi se morali truditi, da bi vedno in povsod sledili Bogu in njegovemu nauku.

Včasih vera v Boga v nas zaspi in je dobro takole prositi: »Moj Bog, prosim, da v meni prebudiš hrepenenje po tebi, ki je resnično največje hrepenenje mojega življenja. Včasih pozabim nate in vendar vem, da si edino gibalo mojega obstoja. Kar storim, kar mislim, kar izrazim, v globini priteka iz hrepenenja po tebi. Prosim te, da v meni zbudiš kipenje po tebi, kakor Davidu, ki ti je pel v samoti Judovske puščave. Naj krik, ki je izšel iz njegovega srca postane moj krik, da bom sedaj in vso večnost opeval tebe, ki si moj Bog in moje vse!«.

Ustvarjeni smo za pesem in praznovanje z Bogom. Ustvarjeni smo po Božji podobi, da bi bili ljudje. Ustvarjeni smo za luč, za veselje, za smeh, za življenje v ljubezni. Ustvarjeni smo, da bi osrečevali druge okoli sebe. Ustvarjeni smo po Božji podobi, ki je ljubezen. Ustvarjeni smo za nebesa. Tja nas vodijo koraki naše ljubezni!

 

Družina skupaj zmoli molitev:

Angel Gospodov je oznanil Mariji in spočela je od Svetega Duha. Zdrava Marija...

Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. Zdrava Marija...

In Beseda je meso postala in med nami prebivala. Zdrava Marija...

 

VB: Prosimo Gospoda naj prisluhne našim prošnjam

B: Gospod, prosimo te utrdi nas v pripravah na prihod Jezusa Kristusa. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, daj, da se bomo v tem tednu dobro pripravili na Tvoj prihod. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, daj da bomo hodili po tvoji poti. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, prosimo te za vse obolele s koronavirusom in drugih bolnikov v naši domovini in njihovih svojcev. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, prosimo te za vse zdravstvene delavce, da bodo skrbeli za bolnike in jim pomagali. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

B: Gospod, prosimo te za državne voditelje in njihove sodelavce, da bodo v teh težkih časih modro in odgovorno vodili svoje ljudstvo. Vsi: Prosimo te, usliši nas!

(Vsak lahko doda še svojo prošnjo )

 

VB: Mati Terezija pravi: "Izročite se popolnoma Bogu. Preko vas bo napravil velike stvari pod pogojem, da boste bolj verjeli v Njegovo ljubezen kot v vašo lastno šibkost." To je eno izmed znamenj močne vera: bolj verjeti Bogu, kot lastni šibkosti!

 

(Zmolimo desetko rožnega venca: - ki si ga devica od Svetega Duha spočela

 

VB: Jezusovo rojstvo nam govori, da nas ne določajo pretekle izkušnje. Ne določajo nas naše rane. Ne določajo nas naši neuspehi, zamujene priložnosti, razbite sanje. Določa nas rojstvo Božjega Sina, ki nam zastavlja nov začetek.

Dobri Oče, želimo si, da bi ta Božič preživeli s prijetno mislijo, da si ti v naših srcih. Iskreno si prizadevamo, da se bo to res zgodilo. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj.

Vsi: Amen

 

Zapojemo pesem:

1. Poslušajte, vsi ljudje, sveti Jožef v mesto gre. Sveti Jožef in Marija gresta v mesto Betlehem.

2. Ko pa v mesto prideta, prenočišča iščeta. 'Oj, ti mesto betlehemsko, da nas nočeš prenočit?'

3. Sveti Jožef govori: 'Za večerjo me skrbi.' Pa Marija ga tolaži: 'Saj večerje treba ni.'

 4. Za ročico jo drži, na oslička posadi. Potlej gresta ven iz mesta, ven iz mesta Betlehem.

5. Ko pa iz mesta prideta, bajtico zagledata. Tam na gmaj'nci v revni štalci je rodila Jezusa.

6. Zdaj poglejmo vsi v nebo, kako zvezde sevajo. Oj, te zvezde betlehemske milosti nam trosijo.

7. Vsi zapojmo iz srca v slavo Jezusa Boga! Da nam Dete betlehemsko blagoslov svoj sveti da.