Nagovor župnika Aleša na 4. nedeljo med letom

Dragi bratje in sestre! Lepo vas pozdravljam na 4. nedeljo med letom. Tokrat iz cerkve sv. Pavla na Šentpavlu.

Morda se je tudi vam že zgodilo, da ste kupili nekaj, za kar se je kmalu izkazalo, da tega pravzaprav ne potrebujete. Premamila vas je reklama ali pa privlačna ponudba. Artikel, ki smo ga kupili, nam je na nek način lagal: »Lep, dober in pravi sem. Kupi me!« Nasedli smo, pozneje pa spoznali, da nam je lagal.

Podobno taktiko ima hudobni duh: kaže se nam privlačnega, a nam laže. Zavaja nas. Nagiba nas k slabim dejanjem in nam prišepetava, da se bomo z njim rešili, a potem, ko grešimo, spoznamo, da smo napačno ravnali. Nekdo nas užali ali prizadene. Hudobni duh nam prišepne, naj mu še bolj ostro vrnemo - milo za drago! Tako se bomo rešili, saj bomo žaljivca prisilili k molku, mi pa bomo zmagovalci. A ko to storimo, spoznamo, da smo ravnali narobe. Nismo zmagovalci in položaja nismo rešili, kvečjemu zapletli! Prekinili smo odnos in ostali sami. Manipulacija je način delovanja hudobnega duha.

Spomnimo se samo dogodka opisanega na začetku Svetega pisma, ko zli duh v podobi kače zapelje Adama in Evo. Najprej jima laže, ko jima riše napačno podobo Boga, češ da jima Bog ne daje prave svobode. Prva človeka nasedeta, grešita in mislita, da bosta potem rešena, a se zgodi ravno nasprotno. Sram in strah ju je in skrivata se. Človek si pod vplivom hudobnega duha ustvarja napačno upanje in izgubi svoje bistvo. Zato je potem osamljen, nezadovoljen in sebičen.

Iz te bolečine potem človek odreagira v odnusu do Boga in do drugih ljudi. V odnosu do drugih ljudi človek včasih odreagira tako, da zbudi odpor. Že Jezus je s tem, ko se je nekje pojavil, in s svojim oznanilom vzbujal različne reakcije med ljudmi. Nekateri so ga sprejeli, spet v drugih pa je sprožil odpor in včasih celo nasilne izbruhe. Tudi mi smo se zagotovo tako ali drugače odzvali na Jezusa in njegovo oznanilo odrešenja. V srcih vseh nas so temni kotički. Mogoče kdaj komu nismo hoteli odpustiti ali pa smo izbrali greh, ko se nas je polastila skušnjava. Pa vendar nas Jezus še vedno ljubi in nam naklanja milost, ki jo potrebujemo za spreobrnjenje, ko v nas zmaguje skušnjavec.

V današnjem evangeliju se Jezus sooča s hudobnim duhom. Premaga ga, ko ga izžene iz človeka, ki ga je imel v oblasti. Bodimo pozorni, kdaj se to zgodi! Na začetku Jezusovega javnega delovanja. Evangelist postavi ta dogodek v prvo poglavje, kar pomeni, da z njim Jezus nakaže svoj program: prišel je, da nas osvobodi zla. V prvem poglavju nas Jezus najprej vabi, naj hodimo za njim; tako smo prejšnjo nedeljo poslušali o poklicu prvih učencev. Tokrat pa nam sporoča, da ima njegova beseda moč, da premaga hudobnega duha.

Človekova osamljenost in zaprtost vase torej nista končni, saj nas Kristus osvobaja iz oblasti hudobnega duha. Poglejmo današnji evangelij. Hudobec se upira in zavpije: »Kaj imamo opraviti s teboj?« Res je, nič ni skupnega med dobrim in zlim, med lažjo in resnico. »Si nas prišel pokončat?« Dejansko pa nas pokončuje zlo, ki je v nas in se uničujemo sami, ko se identificiramo z zlorn. »Nečisti duh ga je stresei, zavpil z močnim glasom in šel iz njega.« Hudobni duh nerad zapušča tistega, ki ga ima v oblasti. Zato tudi nas zlo nerado zapušča, ampak je boj z njim težak, boleč in dramatičen.

»Vem, kdo si,« pravi hudobec Kristusu. Boji se Jezusa, ker je že v puščavi spoznal njegovo moč in ve, da je pred njim nemočen. Skušnjavec imenuje Kristusa 'Sveti od Boga', ker hoče, da bi ga že sedaj priznali za Božjega Sina in mu hoče, podobno kot v puščavi, preprečiti, da bi šel v trpljenje., kajti Boj z zlom je dramatičen, zato nas bo Kristus prav s trpljenjem odrešíl in na križu razodel pravo podobo Boga, ki je v tem, da nas Bog tako ljubi, da je šel na križ za nas. To podobo neskončno ljubečega Boga pa hoče izmaličiti hudobni duh. Dragi bratje in sestre, ne nasedajrno mu!

 

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas in na vas vedno ostane. Amen.

Sveta Marija, zdravje bolnikov, prosi za nas!

Sveti Urh, prosi za nas.

Sveti Rok, priprošnjik zoper kužne bolezni, prosi za nas!